Zelfverzekerd voor de groep, onzeker voor de camera? 8 verschillen tussen vloggen en spreken voor een groep

Gepubliceerd op 11 juni 2021 om 20:00

De eerste keer dat Marko voor de groep ging staan, had hij al honderden video's opgenomen... Hierdoor had hij zijn spreekvaardigheden en zelfbeeld weten te versterken.

 

En met die arrogantie ging hij het podium op "Oh joh, ik kan zelfverzekerd vloggen... Dus zelfverzekerd voor de groep lukt ook wel!"

 

Maar nee... Zijn hart begint sneller te kloppen en hij begint te zweten... Uiteindelijk was de presentatie volgens hem 'muah.'

Aan de andere kant hebben we octrooigemachtigde (patent attorney) en ervaren spreker Hendrik de Lange die juist spreken voor de groep niet heel spannend vindt, maar spreken voor de camera wel... Door vaker te filmen is Hendrik nu een koning op camera geworden en staat hij comfortabel voor de camera.

Waarom is spreken voor de camera (vloggen) zo anders dan spreken voor een groep?

1. Geen directe feedback

Voor een groep zie je de mimiek en houding van het publiek wat bevestigd of jouw presentatie het publiek aanspreekt, of niet... En zo kan je ook weer in het moment de presentatie aanpassen...

2. Een koud stukje technologie

Je praat tegen een apparaat. Nee. Je wilt een goede vriend of liefdespartner voor je zien. Die "mindset shift" helpt. Maar er is nog iets beters: spreek alsof je het "tegen jou vroegere ikke" hebt, dan zal de presentatie vanuit de kern komen en ook altijd goed bedoeld zijn. Je zegt dan iets om de wereld oprecht een mooiere plek te maken!

3. Maximale zelfreflectie

"Mijn stem is raar." "Ben ik dat op beeld!?" - Ja, dat is jouw stem en die is prima zoals die is. Daarnaast ben jij dat op beeld en is dat precies hoe je in een meeting overkomt, alleen word je er nu bewuster van. Bewustwording = zelfkennis opdoen wat resulteert in meer zelfvertrouwen.

4. Alles wat je zegt kan tegen jou gebruikt worden

Je post jouw video op social media en je vrienden, collega's, familie zullen er niet altijd achter staan. Daarom wil je wel achter jouw woorden staan en weinigen hebben die zelfvertrouwen ontwikkel. Ontwikkel het door te oefenen met video.

5. Een koud stukje technologie

Je praat tegen een apparaat. Nee. Zie jouw beste vriend of perfecte liefdespartner voor je. Of nog beter: heb het tegen jezelf. Ja, jouw "vroegere ikke." Dan zal het oprecht zijn, vanuit de kern komen want de ander zal jouw goede bedoelingen op het beeldscherm voelen. Verbeter de wereld!

6. Kritische reacties waar je niets aan kan doen

Als je het goed doet, dan zullen er altijd "undercover fans" oftewel "haters" zijn. Zij spenderen tijd van hun waardevolle dag om kritisch te zijn naar jouw video's. Zelf nemen ze geen video's op of hebben ze zelfs geen profielfoto... Moet ik meer zeggen? Focus op jouw doelgroep, want hierdoor zal je ontdekken dat niet iedereen jou leuk hoeft te vinden... Maar de juist mensen wel!

7. De leugen van 'perfectionisme'

Je bent geen perfectionist, je bent onzeker. Perfectie bestaat niet, tenzij we het God gaan noemen. De mens is in de kern een eeuwige leerling van het leven. Accepteer het en focus vooral op het delen van wie je echt bent, want daar is er maar 1 van...

8. Te weinig getraind...

Oefening baart kunst. Jouw mening hierover mag anders zijn, but facts don't care about your feelings. Je kunt zelf herbouwen (reconstructen) naar een nieuwe versie van jezelf. Daar heb je training voor nodig.


Uiteindelijk draait presenteren om 1 ding: je doet het voor de ander en niet voor jezelf.

 

Je hebt een bepaalde boodschap die het leven van de luisteraar positief zal veranderen en met de focus hierop, en daardoor ook minder focus op jezelf, zal jij ook zelfverzekerd gaan vloggen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.